Marchin – Tahier     Du 5 au 27 août 2017
20 expositions ouvertes les week-ends + lundi 14 et mardi 15 août, de 10h à 19h
 1. Een voorstel van het cultureelcentrum van Marchin.

  Rêver / Dromen

  Dromen... Zeker het eerste en het laatste mensenrecht op aarde... Misschien de eerste en laatste oogreflex wanneer men moet openstaan voor de onverzettelijke realiteit van de wereld...
  Wanneer de fotografie (zonder er steeds als overwinnaar uit te komen) al altijd verbonden was met het reële, met het zichtbare en het tastbare, met een hypothetische waarheidsgetrouwheid van de feiten, dan heeft ze ook vanaf de begindagen geprivilegieerde banden gevoed met het droombeeld en het imaginaire, met de mijmering of de waanzin, met de minieme illusies en de allesbeheersende aspiraties.

  Op het ogenblik dat sommigen ons een droomloze wereld zouden willen verkopen en anderen zouden willen dromen zonder de wereld, vervolgt de Biënnale van de fotografie in de Condroz hardnekkig zijn bescheiden exploratie van de gevoelige kanten van het menselijke, dichtbij of veraf. Lichte betekeniswijzigingen of sleuteltjes voor onze dromen, onopzettelijke lapsus of groot slaapwandelaarsproject, intimistische kronieken of zwerftochten naar het onbekende : de auteursbeelden die richting geven aan het parcours van deze achtste biënnale herinneren er ons aan dat fotograferen een van de beste middelen is om met onze beide voeten op de grond te blijven – terwijl we met het hoofd in de wolken zitten, goed hoog indien nodig, nog hoger indien mogelijk.

  Emmanuel d’Autreppe (membre de l’équipe organisatrice)

  De 8e editie van deze biënnale zal dus heel eenvoudig “Rêver” heten. Intentienota door Emmanuel d'Autreppe 

  De uitgenodigde fotografen

  Didier Bizet (F), Anne-Sophie Costenoble (B), Alexandre Christiaens (B), Sian Davey (GB), Alexandra Demenkova (RUS/ISR), Jean-François Flamey (B), Karel Fonteyne (B), Anne Greuzat (F), Marc Guillaume (B), Nick Hannes (B), Xavier Istasse (B), LaKabane (B), Baudoin Lotin (B), Marie Moroni (F), Paul Nougé (B), Jacqueline Roberts (F)…  Tentoonstellingslocaties

  De tentoonstellingen zijn deze keer geconcentreerd in twee dorpen die 6 km van elkaar liggen : Grand-Marchin (gehucht van de gemeente Marchin) en Tahier (dorp van de gemeente Ohey).
  Onthaallocaties voor het artistieke parcours :
  • Centre culturel de Marchin, place de Grand-Marchin 4, 4570 Marchin.
  • Ferme Tonglet, chemin de Saint-Fonatine, 200, 5350 Tahier


 2. Grand-Marchin

  Grand-Marchin

  Grand-Marchin
  Tahier  Idee

  Zij richt zich tot een familiepubliek (van 3000 tot 5000 bezoekers uit heel België en de aangrenzende landen).
  De bedoeling is steeds het exploiteren, promoten, verdedigen van :

  De hedendaagse artistieke creatie : onze tentoonstellingen tonen de werken van  gerenommeerde of aankomende kunstenaars die zich uitspreken over een sterk thema dat elk menselijk wezen aanbelangt, tentoonstellingen die aanspreken, werken doordrenkt van menselijkheid, gevarieerde beelden en uitdrukkingen, steeds kwaliteitsvolle werken.

  Een cultureel toerisme : uitnodigen om een schitterende streek te ontdekken die bestaat uit weiden, bossen, natuur, rust, stenen huizen, kastelen, boerderijen : de tentoonstellingen vinden plaats op charmante locaties, interessant vanuit een architecturaal, historisch, patrimoniaal oogpunt.

  Het zich uiten van de inwoners : zoals bij elke editie is het thema van de biënnale de gelegenheid om de uitingen van de inwoners van de deelnemende gemeenten te bundelen ; dit is met name het geval via een fotografieopdracht en een fotoatelier voor de adolescenten.


 3. Archieven

  30 beelden van de editie 2015 ( foto's : de Jacky Lecouturier ) 4.  

  Een initiatief van het cultuurcentrum van Marchin met steun van volgende partners : de Bibliotheek van Marchin-Modave, het Huis van de Poëzie van Amay, Kachinas (laboratorium voor politieke ecologie), de “Editions Yellow Now”, de toeristische dienst van de Vallei van de Hoyoux, de toeristische dienst van Ohey, 44 Gallery de Bruges, de hogeschool le 75, hoger kunstonderwijs Saint-Luc in Luik, de Société libre d’Emulation van Luik, het OCMW van Marchin, de gemeenten Marchin en Ohey, de Provincies Luik en Namen, de Federatie Wallonië-Brussel, het Ministère de la Région wallonne.

   


 5.